Меню
Продукти

Какво се крие в любимия ви диван? Видове пълнеж при меката мебел и разликите между тях.

Един от основните въпроси, които трябва да ни вълнуват при покупката на мека мебел е какви материали са използвани за изработката и по-точно - какъв е пълнежът. Защо това е толкова важно? От това зависи твърдостта/мекотата и съответно удобството на един диван, а също и колко дълго ще запази първоначалния си вид, без да се деформира. За да ви помогнем при избора, ще разгледаме най-използваните материали за пълнеж, a заедно с техните силни и слаби страни, а вие може да прецените кое е най-подходящо за вас.

Видове пълнеж при меката мебел
Видове пълнеж при меката мебел

Пружини – може да ги наречем класика в жанра. В миналото вътрешността на всички дивани се е изработвала от пружини. Ако се замислихте дали и вашият диван е с такива, пипнете го с ръка и при лек натиск ще усетите пружините наредени близо една друга. Като цяло, диваните с пружини са една идея по-твърди от останалите.

Пружините биват два вида – зависими и независими. При първия вид, пружините са преплетени една в друга, но по този начин стоят по-твърди, поради което вече почти не се използват. При втория вариант, всяка пружина е облечена самостоятелно в торбичка. Това осигурява по-голямо удобство и комфорт, защото по този начин отделните пружините поемат извивките на вашето тяло.

Пенополиуретанова пяна или така наречения дунапрен е другият основен материал, от който се изработва мека мебел. Той има клетъчна структура и се състои от много на брой пори, през които въздухът може да циркулира свободно. Материалът се отличава с по-голяма еластичност и висока плътност, благодарение на което запазва своята форма във времето. Материята не попива влага и не задържа миризми, като същевременно с това обещава максимален комфорт. Основно предимство на материала е, че той не задържа прах. Още при самото му производство се обработва с антибактериално и противогъбично средство, като това го прави подходящ за хора с алергии или здравословни проблеми.

Видове пълнеж при меката мебел

HR дунапрен (съкратено от английски highly elastic) - преведено буквално означава високо еластичен. Това е още един вид дунапрен, който се отличава с по-голяма плътност от обикновения и се изработва по съвременна технология. Отличава се с висока издръжливост на деформации и дълъг живот. При него отново наблюдаваме пореста структура и постоянна циркулация на въздух.

Друг материал използван за пълнежа на меката мебел е синтетичния пух. Той представлява влакно, изработено от силикон и има свойството за минути да възстановява първоначалната си форма след използване. Отличава се с високо качество и надеждност и се използва главно за запълване на възглавници, подглавници, подлакътници и други.

За вътрешността на диваните, може да се използва и синтепон. Това е лек, нетъкан материал, който е съставен от полиестерни влакна. Неговото основно предимство е, че е хипоалергенен, което го прави изключително подходящ за детски стаи или хора с алергии.

Освен изброените по-горе материали, през последните години, все повече производители предлагат дивани с естествен пълнеж, като за целта се използва предимно гъши пух. Цената на тези материали обаче води до оскъпяване и поради тази причина, подобни мебели се изработват предимно по поръчка.

© 2003-2024 - Bittel Всички права запазени. Онлайн решаване на спорове
Carmen.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!